Сценарій жартівливого спортивно-виховного свята гуртка бойового хортингу на тему: «Бойовий хортинг проти шкідливих звичок» для студентської молоді

Беруть участь 4 команди по 10 чоловік у кожній. Учасники - студенти навчального закладу та їхні батьки, допущені до змагання лікарем. Склад команди: 6 студентів + ​​4 батьків. Змагання обслуговує суддівське журі.
Місце проведення: спортивний зал.
Рекомендований регламент: відбіркові, фінальні тури.
Оснащення: нестандартне обладнання, іграшки, спортивний інвентар, технічні засоби для навчання.
Мета:
Сприяти формуванню у студентів потреби у здоровому способі життя, виробити вміння психологічно протидіяти вживанню психоактивних речовин і привернути увагу студентів до проблем боротьби з наркоманією, курінням і алкоголізмом.
Завдання:
а) загальноосвітня: ознайомити учнів з проведенням олімпійських ігор;
б) виховна: виховувати почуття колективізму (здружити, згуртувати студентів та батьків у спільній спортивній боротьбі);
в) розвиваюча: розвивати у студентів творчі здібності, увагу, логічне мислення.
г) практичні: сприяти накопиченню рухового досвіду; вчити володіти захисними силами організму; формувати навички здорового способу життя, активного відпочинку та дозвілля; виявити команду-переможницю.

I. УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ
Звучать фанфари. Виходять ведучі.
1 ВЕДУЧИЙ: Доброго дня! Люді часто говорять один одному при зустрічі це хороше, добре слово. Вони бажають один одному здоров'я. Ось і я звертаюся до вас – доброго дня, дорогі учасники, гості, вболівальники.
А ви знаєте, що дорожче всього на світі? Звичайно, це життя, здоров’я. Ще стародавні запорозькі козаки говорили:
• Здоров'я дорожче багатства.
• Здоров'я не купиш.
• Було б здоров'я, і
​​щастя знайдеш.
Українці споконвіку були здоровими, міцними, що допомагало їм переносити всі негаразди і труднощі. Українські козаки завжди були сильними. Але силу кожна людина визначає по-своєму. Для когось сильні люди - це ті, які відкрили гармонію в собі. Для когось - це чесні і благородні люди, здатні прийти на допомогу іншим. Але сильна людина - ще й та, у якої є сила управляти собою.
«Алкоголь», «куріння», «наркоманія» - ці слова, як ні скорботно, відомі кожному дорослому, підліткові і навіть дитині. Алкоголь і куріння людство знає давно. Але останнім часом серед молоді з'явилося все більше і більше залежних від алкоголю і наркотиків. Дуже багато людей не усвідомлюють, яку шкоду вживання цих речовин може завдати їхньому здоров'ю.
Ми, організатори жартівливого спортивного свята «Бойовий хортинг проти шкідливих звичок», хочемо, щоб ви були розвиненими у фізичному і духовному відношенні, цілеспрямованими і життєрадісними людьми.
До зали урочисто вносять символічний олімпійський вогонь, і чотири студенти також під музичний супровід виносять державний прапор України і прапор 
бойового хортингу.

Команда: «Струнко!». Звучить Державний гімн України. Одночасно на флагштоку піднімається прапор України, прапор національного виду спорту України - бойового хортингу. Прапора піднімають кращі спортсмени навчального закладу.

Команда: «Вільно!».
2 ВЕДУЧИЙ:
«Сьогодні в закладі йде свято,
Чудовий, радісний, святковий день,
І вітер затих, бешкетник і пустун,
І хмари відкрили небесну синь…».
Спортивна танцювальна пара виконує вальс. З привітанням виступає директор навчального закладу.
1 ВЕДУЧИЙ:
«Недаремно наш заклад гарнішає,
З любов'ю чекає гостей своїх.
І нехай палають на землі спортивні битви,
Спортивні - і більше ніяких».
Ведучі представляють присутніх гостей і дають їм слово. Короткі виступи гостей.
А зараз давайте познайомимося з журі та командами. (Представлено членів журі і команди).
Пропонуємо вам суддів наших змагань:
1. Заступник директора з навчально-виховної роботи.
2. Керівник фізичного виховання.
3. Викладачі фізичної культури.
Капітани команд здають рапорт: «Товариш головний суддя! Команда (хором). До жартівливих спортивних змагань готова (хором)! Наш девіз (хором)! ».
КОМАНДА: «Невідкладна допомога»
ДЕВІЗ:
Ми - за здоров'я, ми - за щастя,
Ми - проти болю і нещастя!
За тверезий розум, за радість життя,
За дитинство, юність, та за майбуття!
КОМАНДА: «МОЛОДЬ XXI СТОЛІТТЯ»
ДЕВІЗ:
Ми - молодь двадцять першого століття,
У наших руках доля людини.
Ми - здорове покоління нашої країни!
КОМАНДА: «ЖЕСТЬ»
ДЕВІЗ:
Жити не курити, жити не колотися.
Коліс не ковтати, з цим треба боротися.
Ми здоров'я вибираємо,
Чого і вам бажаємо.
Учасники в складах команд розсідаються на свої лавки.
2 ВЕДУЧИЙ:
«І над кипінням спортивного параду, запрошуємо на наш спортивний карнавал».
Показові виступи хортингістів.

1 ВЕДУЧИЙ: Здоров'я - це безцінний дар, який дала людині природа. Чи знаєте ви, що 10% здоров'я закладено в нас генетично, 5% дає медицина, а 85% залежить від нас самих, від нашого способу життя. Тому без здоров'я дуже важко зробити життя цікавим і щасливою. І часто ми, Розтрачуючи цей дар даремно, забуваючи, що втратити здоров'я легко, а от повернути його дуже і дуже важко.
Краще бути активним і здоровим, ніж пасивним і хворим! Краще йти по життю зі світлою посмішкою, ніж з гримасою болю. Навички здорового способу життя настільки ж необхідні, як повітря, вода, їжа!
II. Проведення естафети
2 ВЕДУЧИЙ: Сьогодні ми пропонуємо вам альтернативу - заняття бойовим хортингом.

1 ВЕДУЧИЙ: Як ми вже сказали, наше свято «жартівливе», тому студенти всіх команд будуть змагатися в деяких цікавих розрядах змагань. Отже, команди для участі в змаганні вишикуватися!
ШИКУВАННЯ КОМАНД

1 естафета «ПОСАДКА картоплі»
Ролі тут розподіляються так. Учасники 1-5: гравець біжить (з картоплею) до козуба; добігши до позначки, кладе картоплю в козуб; назад повертається бігом. Учасники 6-10: гравець біжить до козуба; забирає картоплю. Виграє команда, що виконала завдання першою і що не втратила жодної картоплі.
Призначення (методичне обґрунтування): розвиток спритності.


2 естафета «Складання назви виду спорту «БОЙОВИЙ ХОРТИНГ»
Учасник біжить до позначки, бере букву (букви лежать перевернутими вроздріб) і вдається назад. Кожній команді на фініші потрібно скласти два слова «БОЙОВИЙ ХОРТИНГ».
Розвиток спритності та кмітливості.


3 естафета «ТУНЕЛЬ»
Учасники команд стоять один за одним, широко розставивши ноги, утворюючи «тунель». Кожен, починаючи з першого номера, повинен послати два м'ячі в тунель, а останній учасник, піймавши два м'ячі, біжить на місце першого і т.д.
Розвиток спритності, вміння працювати з м'ячем в групі.


4 естафета «Одногорбий верблюд»
Спробуйте хоч ненадовго побути одногорбими верблюдами. Для цього вам треба скріпити руки за спиною, покласти туди м'яч, вийде горб. У напівзігнутому стані добігти до позначки і повернутися назад, передавши м'яч наступному, хто швидше?
Розвиток координації, спритності та вміння працювати з м'ячем.


Показові виступи групи юних спортсменів 
бойового хортингу.


КОНКУРС КАПІТАНІВ
1 ВЕДУЧИЙ: Цінується в Україні козацька забава «Перетягування линви». І цю забаву ми надамо капітанам. Але сьогодні перетягувати линву ви будете не зовсім звичайно. Став, спиною один до одного, ви повинні протягнути мотузку між ніг, і в таких умовах потрібно перетягнути суперника за межу.
2 ВЕДУЧИЙ:
Оголошуємо танцювальну перерву. Танцювальна композиція у виконанні колективу «Веснянка» під керівництвом Віктора Засядька (назва та ім’я умовні).


5 естафета «ЮНИЙ ХОКЕЇСТ»
Учасник з ключкою в руках виконує ведення шайби, обводячи три стійки. Повертаючись здійснює ведення шайби по прямій. Передає естафету наступному гравцеві.

6 естафета «КЕНГУРУ»
Сидячи на фітбольному м'ячі з ручкою, кожен учасник по черзі стрибає до стійки, назад біжить з м'ячем у руках. Передає естафету наступному гравцеві.
Розвиток рухових навичок, вміння зберігати рівновагу, утримувати в русі предмет великого розміру.


7 естафета «МАТЕМАТИЧНА ЕСТАФЕТА»
На стійці для кожної команди прикріплений аркуш паперу з 10 прикладами на додавання, віднімання, множення, ділення. Учасник добігає до стійки, вирішує один прикладів і повертається. Всі приклади повинні бути вирішені правильно. За кожну неправильну відповідь віднімається 1 бал.
Розвиток рухових навичок у поєднанні з формуванням математичних навичок.

8 естафета «Баба-Яга»
Зараз кожен з вас побуде недовго Бабою-Ягою. Ступу вам замінить калоша, а мітлу віник. Ви повинні поставити одну ногу в ступу, взяти в руку мітлу і «летіти» до позначки і назад, обов'язково розмахуючи мітлою.
Розвиток координаційних здібностей.


1 ВЕДУЧИЙ:
 «Ми йдемо на тренування.
Спорт, ми знаємо, це труд.
Силу, сміливість і вправність
Тренування нам дадуть».


Показові естрадні номери (під керівництвом викладача-організатора).


Організатори проводять конкурси з уболівальниками
1 конкурс «ДИХАЙТЕ - НЕ ДИХАЙТЕ»
2 ВЕДУЧИЙ: викликається по одному учаснику від кожної команди. Завдання гравців - надути по 3 повітряних кульки. Команди допомагають своєму ігроку зав'язати кульки. Хто швидше впорається із завданням, той принесе команді 2 бали, решта гравців - 1 бал.


2 конкурс «Нагодуй друга»
1 ВЕДУЧИЙ: А наступний наш конкурс для молодих і сильних людей, що люблять здорову їжу.
Ведучий викликає по 2 людини від кожної команди. Їх завдання пов’язати один одному слинявчики, погодувати один одного йогуртом, витираючи обличчя. Гравці, що впоралися із завданням швидше за своїх суперників, принесуть команді 2 бали.


3 конкурс «СМАЧНА ЕСТАФЕТА»
2 ВЕДУЧИЙ: запрошує по 4 особи від кожної команди. Кожен гравець повинен зробити наступне: взяти одноразову склянку, добігти до протилежного краю майданчика, відкрити пляшку з газованою водою (компотом, соком), налити вміст у склянку, випити, заїсти фруктами, повернутися, передати естафету наступному гравцеві.


III. ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП
Шикування учасників. Підведення підсумків змагань.
За місце, зайняте за результатами виступів у кожному виді програми, команди отримують: I місце - 3 очки, II місце - 2 очки, III місце - 1 очко.
Додатково оцінюються: зовнішній вигляд команд та фахівців (форма і емблема), здача рапорту (правила оцінювання ті ж), а також оригінальність, творчість команди (тут команда може заслужити 1 преміальне очко).
Штрафні бали можуть нараховуватися за порушення правил змагань (наприклад, за помилку, допущену при оббіганні фінішної стійки).
1 ВЕДУЧИЙ: Змагання закінчилися, і поки Судді підбивають підсумки, вашій увазі пропонуємо виступ колективу гуртка «Хортинг» під керівництвом майстра спорту України з хортингу Петра Вікторовича Сидоренка.
2 ВЕДУЧИЙ: Ми дякуємо всім командам на номери. Слово Суддям змагань.
Виступ суддів, підведення підсумків жартівливого спортивного свята, нагородження команд. Переможці змагань нагороджуються пам'ятними призами та дипломами відповідних ступенів.
1 ВЕДУЧИЙ: Кожен з нас може зробити свій вибір. Але незаперечна істина в тому, що наркотики - це зло! А зло не приходить до нас у відвертому образі зла - воно маскується під добро. Ніхто не запропонує підліткові: «Стань наркоманом!» Йому скажуть: «Спробуй разок!»
2 ВЕДУЧИЙ: Спасіння у вас самих, Земляни!
Ми скажемо нікотину «ні!»
Давайте кинем пачки сигарет!
І станемо найкращою з планет!
1 ВЕДУЧИЙ: Кожен вибирає для себе.
Вибираю теж і я, не шкодую:
 «НІ!» - Наркотикам, а життю - «ТАК!»
Ось що вибираю я!
2 ВЕДУЧИЙ: Нікотин, алкоголь, наркотики
Це вам не антибіотики.
За здоров'я, спілкування, спорт
Виступає наш дружний народ.
Бажаю вам здоров'я! Це - щастя!
Бути здоровим - означає жити.
РАЗОМ: ЗРОБИ СВІЙ ВИБІР!
Викидають транспарант, на якому гасло 
бойового хортингу «БОЙОВИЙ ХОРТИНГ – СИЛА І ЧЕСТЬ!».

 

"Енциклопедія бойового хортингу"
Едуард Єрьоменко
© 201
4 р.


  (430x56, 27Kb)